بیماری آنتروتوکسمی چیست؟
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کردستان، سرپرست شبکه دامپزشکی مریوان اظهار داشت: با شروع فصل بهار و انتقال دام به چراگاهها، دامداران در صورت عدم ایمن سازی دامهایشان علیه بیماری آنتروتوکسمی متحمل خسارت خواهند شد.
دکتر عبدالرحمن رستمی گفت: بیماری آنتروتوکسمی که در نقاط مختلف با نامهای مختلفی مانند قلوه نرمی، سرخ روده و پرخوری شناخته شده است بیشتر در فصل زمستان و بهار و مواقعی که جیره دام در حال تغییر است بروز میکند. عامل بیماری آنتروتوکسمی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس است که همه گونههای اهلی بخصوص نشخوارکنندگان را درگیر میکند، آنتروتوکسمی عامل اصلی تلفات دامهای سبک در هنگام تغییر جیره غذایی به ویژه در ابتدای فصل بهار و یکی از فراوانترین بیماری های شایع گوسفند در جهان است.
وی یکی از عوامل اصلی تلفات در بره و بزغالهها را بیماری آنتروتوکسمی برشمرد و ادامه داد: بیماری آنتروتوکسمی از عوامل اصلی تلفات گوسفند و بز در این فصل است که دامداران و بهرهبرداران دامی باید این بیماری را جدی بگیرند.
دکتر رستمی افزود: هرعاملی که باعٍث کاهش حرکات دستگاه گوارش دام شود مثل مصرف بیش از حد شیر و یا غذای دانهای (غلات) توسط برهها و بزغالهها، استرس، تغذیه با جیره غذایی سرشار از غلات و ماده خشک کم (یونجه یا علف سبز)، تغییر ناگهانی جیره از علوفه خشک به علوفه تر و بالعکس، سبب تغییر وضعیت میکروبی دستگاه گوارش و غالب شدن باکتریهای کلستریدیوم پرفرنجنس و ازدیاد سموم آنها که عامل این بیماری هستند میشود.
سرپرست شبکه دامپزشکی مریوان تصریح کرد: علائم این بیماری بسته به شدت آن متفاوت بوده که در موارد فوق حاد با مرگ ناگهانی دام و در موارد با شدت کمتر علائم شامل اسهال، زمینگیری، تب و لرز، بی اشتهایی، بی قراری، گیجی، نفس نفس زدن، تشنج و ترشح زیاد بزاق و در نهایت مرگ دام می باشد.
وی در پایان به دامداران توصیه کرد راههای پیشگیری از بیماری آنتروتوکسمی از جمله انجام واکسیناسیون به موقع و تکرار یادآور واکسن پس از دو هفته، تغییر تدریجی جیره غذایی دامها، کنترل بهداشتی حمل و نقل دام، رعایت شرایط بهداشتی دامداریها، رعایت ضوابط قرنطینهای و ضدعفونی جایگاه دامها را جدی بگیرند تا از خسارات احتمالی این بیماری کشنده در امان بمانند.